was successfully added to your cart.

Winkelmand

Podiumvrees, spreekangst, cameravrees, plankenkoorts, noem het zoals je het noemen wil. We hebben er allemaal wel eens last van. In deze blog legt Margreet uit waarom dit volkomen logisch is.

Ons oerbrein

Vroeger hadden mensen elkaar nodig om te overleven. Je bleef dus altijd binnen je groep, omdat je daar beschermd was tegen de ‘grote boze wereld’. Op het moment dat je jezelf op een podium, en dus buiten de groep, plaatst, geeft je brein het signaal door dat je kans om te overleven daalt.

Ook interpreteert je brein iemand die recht tegenover je staat als een tegenstander. Reken maar uit wat er met je brein gebeurt als er 10, 100 of 1000 mensen tegenover je staan. Stress!! Vluchten, vechten of bevriezen is dus helemaal geen gekke reactie.

Jeugdtrauma’s

Bijna iedereen heeft ergens in zijn leven een ‘spreken in het openbaar’-trauma opgedaan. Hier ben je je meestal niet bewust van. Denk aan een spreekbeurt op school of een moment aan de dinertafel waar je een vraag kreeg die je niet goed kon beantwoorden. Als kind leerde je op deze manier al snel dat ‘opvallen’ wordt bestraft. Deze ervaring zit opgeslagen in ons onderbewuste en die neem mee als je in het openbaar moet spreken: je lijf reageert, maar je weet niet waarom.

Sociale status

We vinden altijd van alles van elkaar. Wat mensen van je vinden, oftewel je sociale status, is belangrijk voor ons omdat dit bepaald hoe succesvol we zijn. Duizenden jaren geleden betekende een daling in status een directe daling in overlevingskansen. Nu betekent een daling in status het risico op verlies van inkomsten, oftewel óók een daling van je overlevingskansen. Dat gevaar willen we natuurlijk koste wat het kost vermijden! Daarom gaan we liever niet dat podium op of zetten we die video toch niet online. Want, wat nou als iemand het niet met je eens is? Wat als je een black-out krijgt, of erger nog, struikelt en op je gezicht valt!?

Herkenbaar? Als je tot hier hebt gelezen waarschijnlijk wel. Geen paniek, er zijn allerlei technieken die je kunt gebruiken om om te gaan met spreekangst of nervositeit tijdens het spreken.

Meer weten hierover? Neem gerust een keer contact met ons op!

Leave a Reply