was successfully added to your cart.

Winkelmand

Tijdens onze trainingen krijgen we vaak de vraag: “hoe geef ik nou de perfecte pitch?” Mijn antwoord is dan: “de perfecte pitch bestaat niet! Want als je iets perfect wilt doen, dan heb je de eerste fout al gemaakt”

Slordig of juist creatief?

Veel mensen voelen zich aangesproken door de term; perfectionist! En ik vind dit mateloos interessant. Misschien juist omdat ik dit zelf totaal niet ben.

De juf noemde mij vroeger op school vaak slordig, en onnauwkeurig. Nu weet ik dat ik eigenlijk gewoon denk in grote lijnen en een eerst-doen-en-niet-teveel-over-nadenken-mentaliteit heb.

De perfecte baby

Die drang naar perfectie, waar komt die toch vandaan? Wie heeft ons ooit verteld dat we perfect moeten zijn? Of anders gesteld, wanneer zijn we gaan geloven dat we niet allang perfect zijn? Een baby wordt niet geboren met de vraag of hij er wel mag zijn. Of hij wel goed genoeg is.

Gaandeweg in ons leven komen die vragen pas. We beseffen niet meer dat we goed genoeg en zelfs perfect zijn. Simpelweg omdat we er anders niet waren geweest.

Kijk eens naar deze twee vierkantjes.

Nummer 2 is duidelijk perfect. En nummer 1 niet. Toch? Maar hoe weet je dat? Iemand heeft je ooit geleerd heeft hoe een vierkant eruit ‘hoort’ te zien. Je vergelijkt het dus met het perfecte beeld van een vierkant in je hoofd.

Stel nou dat je nog nooit in je leven een vierkant had gezien. Dan was nummer 1 in jouw ogen misschien wel perfect. En waarom zouden ze niet allebei perfect kunnen zijn? Wie zegt dat het de bedoeling is dat ze hetzelfde zijn?

Jij bent jij

We vinden onszelf dus nooit perfect omdat we onszelf vergelijken met anderen. Maar realiseren we ons dan wel, dat dit helemaal niet kan! Elk mens is uniek! En twee dingen die uniek zijn, kún je niet met elkaar vergelijken!

Er is niemand op deze wereld met exact dezelfde eigenschappen, kwaliteiten én uiterlijk! NIEMAND! Dus nu je weet dat jij uniek bent, weet je dus ook, dat je perfect bent. Gewoon omdat jij jij bent!

En als je dan toch per se wilt vergelijken, vergelijk jezelf dan met een jongere versie van dat unieke mens dat je bent. Want wanneer je niet meer naar perfectie hoeft te streven, kun je je bezighouden met het zijn van de beste versie van jezelf…

Leave a Reply